مقایسه سرمایگذاری صنایع مختلف در احداث نیروگاه خورشیدی با نیروگاه مولد گازی (DG)
نیروگاه خورشیدی
با توجه به شرایط و ضوابط حاکم بر کشور احداث نیروگاه خورشیدی معایب و مزایایی را در بر می گیرد که به اختصار به برخی موارد اشاره می گردد:
مزایا
- واگذاری ساختگاه جهت احداث نیروگاه خورشیدی و تزریق برق به شبکه سراسری توسط سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی (ساتپا)عدم نیاز به سوخت جاری
- تولید انرژی پاک و تجدید پذیر
- امکان عرضه برق تولیدی نیروگاه از طریق قرارداد تضمینی ، دوجانبه و بورس انرژی
- نیاز به خرید برق از تابلوی سبز نمی باشد .( در راستای الزام صنایع در خصوص تامین برق از 1% الی 5% طی پنج سال )
معایب
- مساحت مورد نیاز نیروگاه برای احداث هر مگاوات ( ۱۵۰۰۰ با استراکچر فیکس و تا ۲۰۰۰۰ متر مربع را به صورت استفاده از استراکچرهای موتور دار ) است که با توجه به “ماده 1 آیین نامه رفع موانع احداث نیروگاه بادی و خورشیدی” اراضی توسط ساتبا به سرمایه گذاران واگذار میگردد طبق تجربیات این شرکت که در حال احداث 17 مگاوات نیروگاه خورشیدی واقع در استان کرمان با استفاده ازظرفیت ماده 12 ” قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور” اکثر اراضی واگذار شده دارای مشکلاتی هستند از جمله :
بیشتر از 70% زمین های اختصاص داده شده در گذشته به شرکت و یا شخص دیگری واگذار شده که مراحل قانونی فسخ و ابطال قرارداد سابق انجام نگرفته است و از اقدامات لازم جهت حل این موضوع تا به حال نتیجه ایی حاصل نشده است. شایان ذکر است که این موضوعات علاوه بر اتلاف وقت خیلی از اوقات منجر به تغییر محل زمین می گردد. که این روند منجر به تطویل زمانبندی پروژه شده و اجرای آن را حداقل یک سال یا بیشتر با تاخیر مواجهه میسازد. در برخی موارد مشاهده شده است برای دو شرکت یک پروانه برای یک زمین صادر گردیده است؛و یا برخی از زمین های معرفی شده معارض طبیعی داشته و با عدم تاییدیه از سازمان محیط زیست به دلیل وجود حریم آب و… روبهرو میگردند.
- با توجه به مساحت زیاد مورد نیاز جهت احداث نیروگاه خورشیدی قطعا لازم است نیروگاه خارج از سایت بنا گردد و امکان احداث نیروگاه در محل مصرف برای صنایع مقدور نمیباشد لذا احداث نیروگاه خارج از محل مصرف، شرکت مصرف کننده را وابسته به قوانین جاری به جهت عدم قطعی برق می نماید بدین معنا که اگر امکان احداث نیروگاه در محل مصرف وجود داشته باشد عدم قطعی برق مصرف کننده بدون وابستگی به قوانین جاری و به دلایل فنی طی کوتاهترین مسیر توسط برق تولیدی؛ مصرف کننده به هیچ عنوان دچار قطعی برق نمی شود .
- تولید برق نیروگاه خورشیدی با توجه به تابش نور خورشید حدودا بین5 الی6 ساعت در شبانه روز می باشد. و لذا تامین برق پیوسته توسط نیروگاه های تجدید پذیر امکان پذیر نیست مگر با ذخیره سازی در باطری که علاوه بر صرف هزینه های گزاف که خارج از قوانین جاری نیز میباشد.(در قوانین وزارت نیرو خرید برق ذخیره شده درباطری میسر نمی باشد.)
احداث نیروگاه مقیاس کوچک گاز سوز داخل سایت سرمایه گذار
مزایا
- کاهش تلفات انرژی انتقال به دلیل حضور نیروگاه درکنار مصرف کننده
- امکان استفاده از حرارت در پروسه مصرف فرصتی مناسب برای سرمایه گذاری بخش خصوصی با توجه به توجیه اقتصادی مطلوب نیروگاه های CHP/CCHP
- عدم قطعی برق مصرف کننده هیچ وابستگی به قوانین جاری ندارد و به دلایل فنی اینکه برق کوتاه ترین مسیر را طی می نماید مصرف کننده به هیچ عنوان دچار قطعی برق نمیشود .
- در صورت وجود مصارف حساس به نوسان شبکه امکان جایگزینی برق نیروگاه در این گونه موارد با برق شبکه وجود دارد.
- عرضه برق تولیدی نیروگاه از طریق قرارداد تضمینی، دوجانبه و بورس انرژی
- قابلیت توسعه در آینده با توجه به ماژولار بودن این نوع از نیروگاهها و همچنین با توجه به مساحت زمین مورد نیاز محدود به ازای هر مگاوات(حدود 100مترمربع )
- امکان تامین برق کارخانه در زمانهای قطعی برق توسط نیروگاه و در باقی زمانها تزریق به شبکه
معایب:
- قطعی گاز در فصل سرد که البته با توجه به اینکه ناترازی گاز در فصل سرد و ناترازی برق در فصل گرم میباشد و این دو ناترازی همزمانی ندارد لذا نگرانی جدی برای سرمایه گذار ایجاد نمیکند.
- وجود هزینه جاری قطعات مصرفی نیروگاه و بهای گاز نسبت به نیروگاه تجدیدپذیر، که البته در طرح توجیهی محاسبه شده است که در نهایت برگشت سرمایه را در زمان مناسبتری نسبت به خورشیدی فراهم میکند.
احداث نیروگاه مقیاس کوچک گاز سوز خارج از سایت سرمایه گذار
این امکان وجود دارد که سرمایه گذاری برای احداث نیروگاه در مناطق الویت داری که از سوی وزارت نیرو اعلام میگردد صورت پذیرد که در این مدل به دلیل اینکه نیروگاه گاز سوز خارج از سایت صنعت می باشد میتواند از طریق فروش برق به صورت قرارداد دو جانبه و یا عرضه در بورس انرژی برق مصرفی کارخانه تامین گردد.
مزایا:
- طبق “آیین نامه ایجاد بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست”مصوبه شورای عالی انرژی کشور امکان استفاده از مزایا و پاداش صرفه جویی انرژی در صورت احداث نیروگاه و استحصال حرارت در کنار مصرف کننده با توجه به مجزا بودن مالکیت نیروگاه از مصرف کننده حرارت مانند مجتمع مسکونی این امکان را به سرمایه گذار می دهد که از تعرفه گاز پایین تری( تعرفه گاز مسکونی) نسبت به احداث در محل صنایع که نرخ بالاتری را دارا میباشد استفاده نماید.
- نرخ گاز نسبت به سناریو 2 کمتر می باشد بدین معنا که اگر احداث نیروگاه مجاورت مصرف کننده های حرارت به صورت مثال مجتمع های مسکونی صورت پذیرد تعرفه گاز نیروگاهی به نرخ مسکونی محاسبه میگردد و بدیهی است در صورت احداث نیروگاه در کنار صنعت با تعرفه گاز صنعتی محاسبه میشود.
- طبق قانون گاز نیروگاه های CHP (تولید همزمان برق، حرارت و برودت ) در فصل زمستان قطع نمیگردد.
معایب:
- احداث نیروگاه خارج از محل مصرف، شرکت مصرف کننده را وابسته به قوانین جاری به جهت عدم قطعی برق مینماید.
- وجود هزینه جاری قطعات مصرفی نیروگاه و بهای گاز نسبت به نیروگاه تجدید پذیر، که البته در طرح توجیهی محاسبه شده است که در نهایت برگشت سرمایه را در زمان دیرتری نسبت به خورشیدی فراهم نمینماید.
0 نظر